20 CHÝB, KTORÝMI SI SPÔSOBUJETE AKNÉ A NEDOKONALOSTI PLETI

Slovensko

Prajem vám krásnu nedeľu a zároveň dúfam, že ste si vianočné sviatky poriadne užili a strávili ich s tými, ktorých máte radi/y a sú pre vás dôležití. Napísať tento článok som plánovala už veľmi dlho, avšak nikdy som si naň nenašla čas, takže som veľmi rada, že ma momentálne nič nerobenie prinútilo k tomu, dať dokopy všetky moje pozorovania a poznatky a zazdieľať s vami 20 chýb, kvôli ktorým sa vám tvorí alebo zhoršuje akné.

To akú mám pleť som na blogu zmienila už niekoľkokrát, avšak rada to opäť spomeniem (obvzlášť v tomto článku). Moja pleť bola odjakživa problematická, nakoľko mám k tomu aj geneticku predispozíciu, avšak postupom času, a najmä v priebehu posledného roka, sa mi aj poriadne zcitlivela a nesedí jej len tak hocičo. Zo spolunažívania s problematickou pleťou som si aj ja zažila svoje ups and downs a aj napriek tomu, že viem, že asi nikdy nebude úplne podľa mojich predstáv, snažím sa robiť všetko preto, aby som poznala to, čo ju môže zhoršovať. A tak sa snažím myslieť aj na týchto 20 chýb, ktorých sa veľakrát dopúšťam (a určite aj vy a ani o tom ani neviete) a ktoré mojej pleti rozhodne nepomáhajú. Verím, že ste o niektorých z nich už počuli a možno tiež niektoré zažili na vlastnej koži. Rada by som dala do pozornosti, že sú to chyby, o ktorých viem najmä z vlastnej skúsenosti alebo ktoré sa mi potvrdili po tom, ako som sa o nich pred xy rokmi dozvedela. Čo nás teda drží od toho, mať čistejšiu a menej problematickú pleť?

  1. Nedostatočné/prehnané čistenie a starostlivosť o pleť (časté používanie pleťových masiek, príliš veľa krokov zaťažujúcich pleť, čistenie pleti viac ako 2x denne alebo len raz za deň)
  2. Alkohol (nielen) v kozmetike a dráždivé zloženie produktov (aj aviváž)
  3. Komedogénne zložky/látky (kokosový olej/maslo, olivový olej, vazelína, alkohol)
  4. Dotýkanie sa tváre (špinavé ruky, oblečenie či uterák, mobilný telefón)
  5. Nepravidelná výmena posteľného prádla/obliečok (nielen vankúš!)
  6. Stres, nepravidelný režim a nekvalitný spánok
  7. Nedostatok hydratácie zvonku aj zvnútra
  8. Potravinové výrobky (mliečne výrobky) alebo zlá životospráva (veľa sacharidov, cukru, nevyvážená strava)
  9. Nedostatok vitamínov a minerálov (zinok a vitamín B, pomôcť môžu aj probiotiká)
  10. Nesprávny typ peelingu k typu pleti a jej citlivosti
  11. Nesprávne "zvolený" typ pleti (problematická môže byť aj citlivá a nie vždy musí byť úplne mastná)
  12. Nepravidelná exfoliácia pleti
  13. Prenos nečistôt a mikroorganizmov z pleti druhého človeka (brada, fúzy, nečistoty na pleti)
  14. Tesné oblečenie a mechanické trenie (momentálne nosenie rúšok môže taktiež spôsobiť akné nielen kvôli množeniu baktérii ale aj trením rúška o pleť)
  15. Vytláčanie, vytláčanie, vytláčanie (pri použití kozmetických nástrojov je potrebná aj ich dezinfekcia, aby sa predišlo zaneseniu pleti a možnej infekcii, ktorý spôsobí ďalšie zápalové vyrážky)
  16. Nepoužívanie tonera/pleťovej vody na uzatvorenie pórov (pomáha aj pre vyrovnanie pH)
  17. Dráždivé vlasové produkty, ktoré sa dostanú do kontaktu s pleťou (oblasť čela a okraje tváre)
  18. Nevhodné produkty k typu pleti (mastné a ťažké krémy, oleje)
  19. Špinavé štetece a hubky na make-up
  20. Chýbajúce produkty, ktoré pomáhajú v boji proti akné (ak v svojej beauty rutine nemáte produkty, ktoré sú priamo určené na akné a nedokonalosti, žiadne zázraky nemôžete očakávať)



Ktoré chyby robíte aj vy? Aký máte typ pleti? Dozvedeli ste sa niečo nové?



2 comments

  1. U mě je nejhorší, že si všechno vždycky rozškrábu. Ale už se to snažím nedělat, protože je to pak ještě horší. A co ze seznamu mi ještě dělá problém je dotýkání tváře. :-/
    Povídání nejen o kosmetice

    ReplyDelete
  2. Je pravda, že tolik věcí způsobuje akné a člověk o nich i ví, ale uvědomit si to a nedělat chyby už je složitější - pozoruji to sama na sobě. :D

    ReplyDelete

Instagram

FRENCHSTYLE. Theme by STS.