EXFOLIÁCIA PROBLEMATICKEJ PLETI? JASNÉ!

 

Hoci nie som žiadny beauty guru a ani profesionál, rozhodla som sa vám napísať článok, ktorý však môže pomôcť každej (a samozrejme aj každému) z vás, ak máte problematickú pleť so sklonom k akné a zúfalstvo a bezmoc sa pomaly objavuje na dennom poriadku.

Hovorím však z vlastnej skúsenosti s úmyslom zdieľať s vami to, že aj napriek tomu, že možno práve prežívate rôzne emócie a cítite sa ako na horskej dráhe, všetko chce čas a trošku trpezlivosti. Moja pleť je problematická so sklonom k akné a nakoľko je to v mojom prípade skôr podmienené geneticky, časom som sa naučila, nerobiť si z toho ťažkú hlavu a zameriať sa skôr na to, ako môžem ja sama docieliť to, aby bola krajšia a zdravšia aj napriek jej nedokonalostiam.

"Nobody can give you wiser advice than yourself."

Vyskúšala som toho naozaj veľa. Návštevy u rôznych kozmetičiek, prístroje či samotnú návštevu u kožného lekára a milión produktov, do ktorých sa "natlačilo" niekoľko stoviek eur, no zistila som, že riešenie, ktoré mi naozaj pomôže, si budem musieť nájsť sama. Možno by ste neverili, no nie vždy to musí byť veľká veda a vlastne v tomto prípade je to úplne jednoduchá odpoveď. Moju pleť po niekoľkých rokoch dáva do parády ten správny peeling. A áno, exfoliácia pleti a akné tiež môžu spolu fungovať, len treba vedieť ako!


Prečo je dôležitá exfoliácia pleti?

Nie som na to síce príliš pyšná (vôbec teda), ale práve peeling je tak dôležitá vec, ktorá vie vašu pleť kompletne zmeniť a ja som ju veľakrát zanedbávala. Nebrala som ju ako podstatnú súčasť svojej beauty rutiny a bola to najvýznamnejšia chyba, ktorú som mohla urobiť. Peeling je veľmi dôležitý nielen preto, že pleť zanechá krásne hladkú a rozžiarenú a čistí vám upchaté póry. Stimuluje krvný obeh a pleť je vypnutejšia a zdravšia. Okrem toho však zabezpečuje lepšie vstrebávanie aktivných látok do pleti a zmenu určite spozorujete aj pri líčení, kedy pleť bude vyzerať úplne inak! S peelingom to však nie vždy treba preháňať. Vždy záleží od typu exfoliácie a typu pleti, takže sa jeho používanie môže líšiť od 1x týždenne až po 1x za mesiac. Práve preto je potrebné čítať aj príbalový leták, prípadne inštrukcie na krabičkách, ladies! 


Rôzne typy pleti, rôzne typy peelingov!

Určite sa už každá/ý z vás stretol s pleťovým peelingom, to predsa nie je žiadna novinka, avšak stretli ste sa práve s tým, ktorý je ten "pravý" pre vašu pleť? Dnes je na trhu mnoho spôsobov, ako uskutočniť exfoláciu pleti. Mechanicky, chemicky, s použitím prístrojov či enzýmov. Pre správny výber je vždy najlepšie poradiť sa s odborníkom (v prípade, že svoju pleť nepoznáte), no niekedy je najlepšie vyskúšať si to na vlastnej koži. Samozrejme, jeden druh peelingu sa neodporúča na jeden typ pleti a zase naopak, no dnes je na trhu toľko produktov, že aj peeling, ktorý vaša pleť pred pár rokmi nemohla ani cítiť, zrazu bude fungovať. Všetko je však treba skúšať s rozumom a informácie o produktoch nie sú len preto, aby obal nebol prázdny. 


"The most beautiful thing you can wear is confidence. Love yourself first."


Akné a peeling?

Áno, aj táto kombinácia môže fungovať, avšak je veľmi dôležité vedieť, ako na to. Vždy som používala klasické produkty s čiastočkami či exfoliáciu pomocou čistiacej kefky. Čiastočky mi pleť nikdy nezlepšili (hoci bol produkt určený práve na môj typ pleti), postupom času som skôr mala negatívnu skúsenosť s týmto typom exfoliácie, až som po použití jedného produktu s mikročiastočkami (vyvinutý práve pre problematickú pleť s akné) povedala dosť, pretože moja pleť sa extrémne zhoršila. Jedno obdobie mi veľmi vyhovovala práve spomínaná čistiaca kefka, no štetinky mi občas pokožku podráždili a hoci som miestami mala pocit, že sa výskyt čiernych bodiek trošku umúdril, vyrážky neprestávali. 

Po jednej z návštev u mojej kozmetičky, ku ktorej som chodievala práve na ultrazvukový peeling (ktorý vrelo odporúčam, veľmi príjemný a pleť krásne prečistí od zanesených pórov), som si začala zisťovať viac o chemickom peelingu s kyselinami, ktorý mi sama odporučila po tom, ako som sa o tomto "probléme" zmienila. Ako to už u mňa býva zvykom, hneď na druhý deň som jeden takýto mala na kozmetickom stolíku. A nič lepšie som pre svoju pleť seba nemohla urobiť.


Makeup Revolution 30% AHA + BHA Peeling Solution

No, a tak som skončila práve pri tomto chemickom peelingu od Makeup Revolution. Musím sa priznať, že hoci som pôvodne pozerala po peelingu od the Ordinary, rozhodla som sa pre tento a to z jediného dôvodu, že som si ho mohla ísť kúpiť hneď do drogérie a nemusela som čakať, kým mi príde. A neviem či dokonca aj tak nebol vypredaný. Jedná sa o intenzívny chemický peeling s obsahom alfa-hydroxykyseliny (redukcia vrások, zosvetlenie pigmentových škvŕn) a beta-hydroxkyseliny (kyselina salicylová) (čistenie pórov!). A teda, hneď po prvom použití bola moja pleť hladká ako snáď nikdy predtým a ja som sa nemohla prestať čudovať, ako to mohla dokázať táto červená, zvláštne zapáchajúca tekutina, behom 10 minút pôsobenia. A stále sa neprestávam čudovať ani po pravidelnom, niekoľko mesačnom používaní. Je to taký môj malý kozmetický zázrak.

A ako ho používam? Peeling sa snažím používať pravidelne, 2x týždenne (presne podľa "návodu"), avšak to dňové rozpätie skôr záleží od toho, v akom stave je momentálne moja pleť a ako si ho "sama" vypýta. Nechávam pôsobiť približne tých 10 minút (niekedy viac, áno aj keby sa to nemalo, neberte si zo mňa príklad), ale vždy to záleží od reakcie vašej pleti na dané látky a vždy, ale že vždy, treba produkt naniesť na čistú a suchú (nie vlhkú!) pleť! Suchú si treba hneď dvakrát podčiarknuť! Okrem precitlivenia si treba dávať pozor aj na to, aby ste pleť po používaní produktu, príliš nevystavovali slniečku, pretože bude oveľa náchylnejšia na opálenie (prípadne spálenie), takže nezabudnite natierať SPF-kom a samozrejme sa treba vyhnúť okoliu očí, aj pri umývaní (vlažnou) vodou. Vtedy odporúčam aj použitie namočeného uteráčika. Rada by som ešte zdôraznila, že pokiaľ máte citlivu (akože naozaj citlivú) pleť, tomuto produktu sa radšej vyhnite a o alternatívach sa skúste poradiť so svojou kozmetičkou. Inak tento produkt (alebo lepšie povedané typ exfoliácie) odporúčam všetkými 10 a uvidíte, že vďaka nemu začnete svoju pleť naozaj milovať. A to nekecám! 

PS: "Do not forget that you are not alone! Believe in yourself. You can do it, you will do it and you will overcome it! Patience is the key. And you are patient."


Aký máte vzťah k pleťovým peelingom? Ktorý typ preferujete? Vyskúšali ste už chemický peeling?


4 comments

  1. Peelingy mám obecně moc ráda, aspoň jednou či dvakrát týdně je používám, ale o chemickém jsem zatím neslyšela. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja som ich kedysi tiež obľubovala, najmä teda s čistiacou kefkou, no teraz musím dávať veľký pozor na to, čo si na pleť dávam a ako často :) Každopádne, ak by si mala záujem nejaký vyskúšať, určite odporúčam aj tento, ale s obozretnosťou!

      Delete
  2. Prvá vec, máš prekrásne fotky! Ale vážne nádherné!!
    Ja som tento chemický peeling skúšala od The Ordinary a mám pocit, že celá revolution skincare je tak trochu od the Ordinary odkopírovaná.
    Ale k samotnému produktu, ja som po ňom až také veľké zmeny na mojej tvári nevidela, ale už to bolo celkom dávno a preto by som ho asi vyskúšala znovu.
    xxAlexandra MS ALWAYS LATE

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ďakujem krásne! To s Revolution skincare som si trošku všimla, aj keď by som to hneď možno neprirovnávala len k the Ordinary, ale k mixu viacerých značkách. Je pravda, že pokiaľ možno nemáš až také problémy s textúrou pleť (ako ja), efekt nemusí byť pocítiť a vidieť ihneď, avšak ja som už len pred prvým použitím mala veľmi veľkú textúru a nerovnomernosti na pleti a hneď som pocítila rozdiel. Určite je to veľmi individuálne :)

      Delete

Instagram

FRENCHSTYLE. Theme by STS.