JANUARY | FORMLAND & AARHUS

Dánsko
Krásnu (aj keď v Dánsku momentálne upršanú) nedeľu! Dnešný článok zo sekcie my diary by som rada venovala uplynulému mesiacu, Januáru. Keďže som minulý mesiac navštívila niekoľko zaujímavých a pekných miest, rada by som sa o nich podelila aj s Vami. Aspoň teda vo forme článku a fotiek! Poďme teda rovno na to!


Skrátene by som mohla povedať, že Január patril dánskemu mestu Aarhus, ktoré som stihla navštíviť hneď dvakrát. Prvýkrát, na začiatku mesiaca sme si s kamarátkou urobili menší výlet a po vytipovaní zaujímavých miest, ktoré by mal každý návštevník mesta určite vidieť, sme sa pustili do objavovania. A druhá návšteva mesta bola v rámci ďalšieho výletu, no tentokrát s priateľom, ktorý si za mnou do Dánska prišiel (dá sa povedať) na predĺžený víkend. Keďže sme však navštívili viac-menej rovnaké miesta a časti, rozhodla som sa z toho urobiť celok a ukázať Vám, čo sme za pár hodín v Aarhuse stihli vidieť a navštíviť.


Mesto Aarhus ako také je nádherné samé o sebe. Keď som ho prvýkrát navštívila, bola som úplne ohromená a keďže viem byť veľký blázon do architektúry mesta, centrum a miesta Aarhusu ma skutočne očarili. Okrem historického centra a The Latin Quarter sa mesto pýši aj obdivuhodnými, modernými novostavbami s veľmi unikátnym designom. Novostavieb je hneď niekoľko a stále sa pracuje na nových. Niektoré designy môžu pôsobiť trošku šialene, no výhľad z apartmánov na more a prístav musí byť očarujúci. 

Jednou zo zastávok bola aj Botanical Garden pár minút od stanice, ktorá sa nachádza neďaleko historického múzea  Den Gamle By a nádherného parku. Botanická záhrada je nádherná a ani cez fotografie by som nevedela zazdieľať to, ako na mňa táto návšteva zapôsobila. Aj napriek tomu, že to nie je najväčší areál, vedeli by ste tam stráviť nejakú tu chvíľku, či už prechádzaním sa alebo v kaviarni. Vstup do Botanickej záhrady sa mimochodom neplatí a okrem iného tam bola aj menšia výstava.


Medzi ďalšie krásne miesta patril aj kampus Aarhus University a nádherné sídlo kráľovskej rodiny. Do kampusu "cudzej" univerzity sa asi tak ľahko nevyberiete, pokiaľ teda na nej nie je niečo zaujímavé. V tomto prípade to však bolo nie len celé prostredie s prírodou a parkom, ale aj hlavná budova obrastená brečtanom. 


Marselisborg Palace sa nachádza na opačnej strane Aarhusu, neďaleko The Infinite Bridge (ktorý však funguje len počas sezóny), no pokiaľ sa k nemu rozhodnete ísť pešo alebo na bicykli, určite je to krásna prechádzka, nakoľko cesta k nemu prechádza cez krásny les alebo takmer popri mori. Táto rezidencia je letné (a niekedy aj zimné) sídlo kráľovskej rodiny, no počas roka je areál sídla otvorený verejnosti a tak je možné pokochať sa nie len krásnou rezidenciou a záhradou, ale aj nádherným výhľadom na more a park, ktorý sa nachádza priamo pod ňou. Tento park je mimochodom ako stvorený pre piknik a relax!


A ako som už spomenula vyššie, neďaleko je more a pláž, s výhľadom na druhú stranu mesta a prístav, ktorej návšteva je jednoducho nutnosť. Počas oboch výletov sme pláž s morom stihli takmer pri západe slnka, takže výhľad a fotografie boli o to krajšie.

Čo sa týka nočného Aarhusu, nakoľko je celé mesto a budovy, vrátane Aarhus City Hall a art múzea, vysvietené, oplatí sa ísť pozrieť na vyhliadku zo strechy nákupného centra (kde sa nachádza okre iného aj reštaurácia), ktorú v mapách nájdete pod názvom Salling Rooftop a ten výhľad je priam neskutočný! Treba si však ustriehnuť otváraciu dobu, nakoľko my sme už druhý raz strechu nestihli.

Druhou zaujímavosťou tohto mesiaca, bola návšteva výstaviska v rámci Formland Fair 2020, čo je akási výstava alebo možno skôr "predstavenie" najnovších trendov Škandinávskeho designu. Stretávajú sa tu firmy, značky, dodávatelia z rôznych designových sfér, či už fashion, furniture, lifestyle alebo aj jedla a formou exhibície predstavujú svoje produkty budúcim potencionálnym zákazníkom a kupujúcim. My sme tam boli v rámci assignmentu, ktorý sme museli vypracovať do školy a bola to veľmi zaujímavá a nevšedná skúsenosť. Všade naokolo bolo nespočetne veľa krásnych a inovatívnych nápadov, z ktorých bolo len ťažko spustiť zrak. Počas dňa bola aj debata troch influencerov pod názvom "International Trends" a ako už aj názov naznačuje, bola o rôznych trendov, ktoré sú a budú momentálne in.


Aký bol Váš mesiac Január? Navštívili ste aj Vy nejaké zaujímavé miesta? Boli ste už na podobnej "výstave"?


3 comments

Instagram

FRENCHSTYLE. Theme by STS.