TUNISIA 2018

Tunisko
Konečne tu mám pre Vás dlhopripravovaný článok do rubriky "travelling". Pred viac ako týždňom som sa vrátila z dovolenky v Tunisku, kde sme strávili necelých 14 dní. Tunisko sme navštívili aj minulý rok, no tentokrát sme sa rozhodli "vyskúšať" inú oblasť, ktorá sa nachádzala neďaleko mesta Monastir. Keďže sa to vonku počasím momentálne na leto nepodobá, dúfam, že aspoň týmto článkom vám letné dni trošku pripomeniem. Prajem príjemné čítanie!


Ako som uviedla už v úvode, v Tunisku sme strávili takmer dva týždne a boli sme ubytovaní v hoteli pár kilometrov od o niečo známejšieho mesta - Monastir. Na dovolenku sme sa vybrali aj tento rok cez cestovku a rozhodli sme sa vyskúšať opäť o trošku väčší komplex, čo nakoniec malo svoje muchy. Od (až príliš) veľkého počtu turistov (minimálne 80% ruských), čo sa potom odrazilo nie len na dlhých radách v jedálni či pri "chytaní" slnečníkov a lehátok, až po nepekne špinavé more a veľmi malú pláž, kde som sa miestami cítili ako sardinky v plechovke. Aj napriek tomu, že sme boli tento rok sklamaní hneď z niekoľkých vecí, stále sme sa snažili nájsť to pekné, čo sa nám pri rôznych výletoch a objavovaní okolia podarilo a nie raz!

Monastir


Prvý by som vám predstavila Monastir - miesto, ktoré sa od nášho hotela nachádzalo asi 15 minút taxíkom, ktorý tam stál necelé 3€. Vôbec sme nevedeli, čo od tohto mesta máme očakávať a po príchode sme boli veľmi milo prekvapení. Bolo to jedno nádherné historické mesto s krásnym centrom a pamiatkami, plné uličiek, kde sa nachádzali typické butiky a obchody so suvenírmi. Narozdiel od mora v oblasti, kde sme boli ubytovaní, more v Monastire bolo krásne a číre a tak sme sa rozhodli, že aspoň jeden deň strávime práve pri ňom. Druhým historickým mestom bolo mesto Sousse, v ktorom sme strávili deň, no fotku som vám sem pridala len jednu (mňa v mori), keďže dokopy som mala asi 3 fotky.


Tunis


V rámci jednodňové fakultatívneho výletu, ktorý mala v ponuke naša cestovka, sme navštívili hlavné mesto Tuniska - Tunis, Kartágo a nádherné mesto podobajúce sa na Santorini - Sidi Bou Saïd. V centre Tunisu sme strávili spolu len niekoľko hodín, pobehali sme po nákupnej triede, uvideli niekoľko pamiatok a naobedovali sa v typickej prímorskej reštaurácii neďaleko centra.

Kartágo - Antoniove kúpele


V historickom Kartágu, ktoré tvorí časť Tunisu, sme navštívili antické, Antoniove kúpele. Aj napriek tomu, že na celom území bývalých kúpeľov sú zachované už len ruiny, na mieste sme mohli vidieť aj plánik, ktorý zobrazoval pôvodné kúpele so všetkým, čo k tomu patrí. 

Kartágo - múzeum Bardo


Okrem Antoniových kúpeľov sme navštívili aj mozaikové múzeum - múzeum Bardo. Múzeum ponúkalo okrem pestrej zbierky mozaiek aj rôzne rímske sochy či zachovalé archeologické predmety. V druhej časti múzea sme mohli vidieť ukážky interiérov vyšších vrstiev, ktoré boli staré niekoľko storočí.


Sidi Bou Saïd


Posledným a za mňa aj najkrajším miestom, ktoré sme v rámci tohto výletu návštívili, bolo Sidi Bou Saïd. Mestečko nachádzajúce sa na skale nad morom neďaleko Tunisu a Kartága plné krásnych bielych domčekov a stavieb s modrými prvkami, tak veľmi pripomínajúce práve nádherné Santorini. Nemohli chýbať ani pestrofarebné kvety, malebné uličky a predovšetkým prekrásne výhľady, ktorých veru nebolo málo. Toto miesto vám však môže byť známe aj z filmu Angelika a sultán, keďže práve niekoľko scén bolo natáčaných v tomto krásnom mestečku.








Zoo Park Friguia


Druhým a zároveň aj posledným fakultatívnym výletom, na ktorom sme boli, bol výlet do nádherného zoo parku - Zoo Park Friguia. Veľmi moderná zoo postavená v štýle africkej dedinky prvýkrát verejnosti otvorila svoje brány v roku 2000 a môžete v nej nájsť viac ako 400 zvierat a viac než 60 druhov typických pre túto krajinu. Friguia park vám však vašu návštevu spestrí nie len možnosťou odfotiť sa napríklad s lemúrmi, žirafami či ťavami a jazdou na nich, ale aj nádhernou show s tuleňom, po ktorej sa môžete ísť odfotiť aj s ním. Aj napriek tomu, že park nemá až tak veľa zvierat, môže sa pýšiť nádhernými priestrannými výbehmi v prírode, ktoré zvieratám ponúka. Fotenie s tuleňom sme si nemohli nechať ujsť ani my a na zadnej strane fotky som sa dočítala, že park spolupracuje s parížskou zoo a zachraňuje ohrozené druhy, ktoré umiestňuje práve sem, kde sa rodiny zvierat môžu ďalej rozrastať. Takže pokiaľ by ste mali možnosť navštíviť tento park, určite neváhajte!













Navštívili ste už túto africkú krajinu? Poznáte niektoré z týchto miest? Čo vás zaujalo najviac?




35 comments

  1. Tak to sis dovolenou určitě parádně užila, moc krásné fotky! :) Já jsem v Tunisu ještě nikdy nebyla ale ráda bych se tam někdy podívala :).

    TheBlondieTale

    ReplyDelete
  2. Omg this is wonderful!! I wish I was there *o*
    Perfect photos and adorable post dear!
    Have a great week xx

    V L V – new post

    ReplyDelete
  3. waaaau! je to tam krásne! :) ani som netušila, že táto krajina skrýva také zaujímavé miesta :)
    MakeupbyVeo

    ReplyDelete
  4. great post dear, like it :)
    xoxo Tijana

    http://itsmetijana.blogspot.com/

    ReplyDelete
  5. OMG!

    So many beautiful pictures! I loved!

    xoxo

    http://falatatii.blogspot.com/

    ReplyDelete
  6. Soo many beautiful places to see *_* I love those photos!
    Would you like us to follow each other ?
    xshoppingholicx.blogspot.com

    ReplyDelete
  7. Moc krásné fotky, vypadá to tam opravdu nádherně :)

    ReplyDelete
  8. I've never been in Tunisia but omg it looks so beautiful and awesome!
    thanks for sharing the wonderful photos :)
    would you like to follow each other's blogs? let me know! kisses!!

    My blog - Lalabetterdayz

    ReplyDelete
  9. Amazing photos and destination. I love everything about it. :)

    jasminadimitri.blogspot.rs

    ReplyDelete
  10. Thanks a lot :)

    OMGGG, amazing place my friend :D loved your captures :D

    NEW FASHION POST | CALL THE VOGUE: MY FIRST ARTISTIC EDITORIAL
    Instagram // Facebook Official Page // Miguel Gouveia - Blog Pieces Of Me :D

    ReplyDelete
  11. WAU! tak tie fotky sú ozaj nááááádhernéé! Dovolenku si si určite užila. Z takého miesta sa muselo ťažko odchádzať!
    xxx Alexandra z MS ALWAYS LATE

    ReplyDelete
  12. Omggg, post is very nice.
    Photos are great.
    Beautiful post dear!♥

    I'm following you, please follow me back:D

    https://sosihappylife.blogspot.com/

    ReplyDelete
  13. Já už chci také na dovolenou! :-D Moc pěkné fotky. Jinak by mě asi lákalo Kartago.

    Somethingbykate

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ďakujem :) V Kartágu bolo veru nádherne

      Delete
  14. Fotky jsou nádherné! :) nebyla jsem tu

    ReplyDelete
  15. Ty fotky jsou naprosto boži😍 v Tunise jsem byla jednou a zažila jsem teda aj lepši dovolené. Ale včera se mi vrátili rodiče z Tunisu a byli naprosto spokojení!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ďakujem :) My sme boli v Tunisku aj minulý rok, presne ako som už spomínala vyššie v článku a boli sme o trošku viac spokojní s hotelom, ale celkovo krajina je veľmi pekná a má veľa zaujímavých miest :)

      Delete
  16. Krásné fotky!! <3
    Já v Tunise ještě nebyla:), ale těším se hrozně moc letos na dovolenou:)

    Shard of Dreams

    ReplyDelete
  17. V Tunisku jsem nikdy nebyla, ale vypadá to tam nádherně! :) Jednou se tam chci určitě podívat. Moc se mi líbí úprava fotek, vypadá to skvěle!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ďakujem :) To ma teší a čo sa týka Tuniska, určite sa tam choď pozrieť, niektoré miesta sú naozaj krásne

      Delete

Instagram

FRENCHSTYLE. Theme by STS.