5 TIPOV AKO SA MOTIVOVAŤ K CVIČENIU

Myslím, že asi väčšina z nás vždy mala akúsi predstavu "vysnívaného" summer body, ktorého sa snažila dosiahnuť (alebo sa oň aspoň pokúsiť) tak prvé dva týždne po Novom roku v rámci svojich predsavzatí. Nie vždy je to však len o tom, aby naše telo bolo krásne vyrysované a vo väčšine prípadov také, aké chceme, aby videli ostatní. Prvoradé je, aby sme s ním boli spokojní my a nemuseli sa meniť kvôli svojmu okoliu. A cvičenie aj tak nie je len o tých fitness telách, ktoré každý obdivuje. Pre niekoho to môže byť len spôsob relaxácie a ventilácie od problémov alebo ho možno len jeho zdravie prinútilo, viac sa cvičeniu venovať. Nikdy to však nerobte pre to, že to od Vás chcú alebo očakávajú ostatní. Dôležité je to, aby ste sa Vy cítili vo svojom tele dobre a pokiaľ to tak naozaj je, nie je dôvod, prečo to meniť! Avšak, ak predsa len chcete niečo málo pre seba urobiť, napríklad už spomínaným cvičením, no neviete sa k jeho začatiu premôcť či motivovať, mám tu pre Vás 5 tipov ako sa motivovať k cvičeniu.

Prvým tipom je inšpirácia. Inšpirácia je veľmi dôležitá a niekedy aj kľúčová k tomu, začať vôbec niečo so svojim životným štýlom robiť. Vždy keď som potrebovala nejako nakopnúť alebo sa proste motivovať, otvorila som aplikáciu We♥It a len tak si prezerala rôzne obrázky spájajúce sa s workout a fitness. Môžete si urobiť kolekciu s vlastnými obrázkami, ktoré sa Vám páčia a vyvolávajú vo Vás akúsi motiváciu a tak si jednoducho pripomeniete, pre čo to vôbec robíte. Môže to byť len vysnívaný vyšportovaný zadok, zdravé a zároveň aj pekne vyzerajúce jedlá alebo len samotné cviky. Výber toho, čo Vás robí šťastnejšími a viac motivovanými je len a len na Vás!


Inšpiráciou sa však niekedy môže rozumieť aj konkrétna osoba. Nájdite si nejaký vzor, či už nejakú celebrita, profesionálnu trénerku alebo len osobu vo Vašom okolí. Pozorujte jej životný štýl a jednoducho sa inšpirujte.

K cvičeniu sa oveľa ľahšie môžete motivovať aj literatúrou. V kníhkupectve nájdete veľa kníh spojených s cvičením, zdravým životným štýlom alebo sa môže jednať len o kuchárske recepty so zdravými variantami. Myslite však na to, že cvičením nemusí byť len hodinové potenie sa vo fitku. Aj jóga či pilátes sa ráta, vždy si len treba nájsť to svoje, ktoré Vás bude baviť, napĺňať a hlavne Vám splní cieľ, ktorý od toho očakávate. Na zaznamenávanie svojich pokrokov či na rozvrhnutie cvikov alebo viacerých cvičení, je skvelý aj fitness diár alebo zápisník.

Možno to bude niekomu znieť divne, ale aj samotné oblečenie na cvičenie vie urobiť veľa. Oveľa rýchlejšie Vás nakopne a motivuje cvičebný úbor, ktorý je nejako zladený, má pestré farby a vzory a celkovo sa v ňom cítite lepšie, lebo to nie je žiadna nuda. A niekedy sa v tom jednoducho aj cítite krajšie. Okrem toho sa však pozerajte aj na jeho funkčnosť. Na stránke lascana.sk majú krásne športové oblečenie, ktoré som si zamilovala na prvý pohľad a ihneď som vedela, že v tomto článku musí byť. Jedná sa o funkčné športové oblečenie, ktoré je elastické, priedušné a počas cvičenia udržuje telesné teplo.


Tento tip so športovým oblečením som si však všimla hlavne na sebe. Nikdy som sa nevedela premôcť k cvičeniu a v prípade, že sa tak stalo, vydržalo mi to len zopár dní. Vždy som obdivovala a túžila po nejakom krásnom sete, ktorý by mi už len sám o sebe vyčaroval úsmev na tvári a viac ma motivoval k tomu, niečo pre seba robiť a nevzdať to hneď po prvom týždni. Pred nejakým časom som si však kúpila oblečenie na jógu, ktoré mi hneď padlo do oka v Decathlone a už len vďaka tomu pocitu radosti, som sa oveľa viac na cvičenie tešila a tak sa motivovala oveľa rýchlejšie.

Ďalším tipom sú mobilné aplikácie. Musím povedať, že počas jedného môjho búrlivého obdobia, kedy som bola rozhodnutá, že proste cvičiť budem, aplikácie patrili medzi najhlavnejšie veci, ktoré mi pomáhali. Keďže nie ste profík, uľahčia Vám nie len výber samotných cvikov, ale aj stopovanie času a sumarizáciu celého toho cvičebného procesu a v ďalšom prípade aj progresu. Stačí si len stiahnuť aplikáciu na cvičenie, ktoré chcete robiť alebo prípadne na partiu tela, ktorú chcete zmeniť a viac sa o nič nemusíte starať.

Rovnako skvelým pomocníkom je aj YouTube, kde nájdete nespočetne veľa videí a návodov na rôzne cvičenia. No a do tretice všetko dobré, ak hľadáte nejaké workout plány alebo výzvy, Pinterest je na to ten pravý! Minulý rok som na blog publikovala článok s tipmi na 30-day workout challenge, ktoré som našla práve na ňom.

Posledným tipom, ako sa motivovať k cvičeniu, je začať cvičiť s niekým. Či už je to priateľ alebo kamarátka, vždy je jednoduchšie, začať a prekonať tú prvotnú bariéru s osobou, s ktorou sa budete navzájom podporovať a motivovať. Okrem toho Vám bude veselšie, prejde Vám rýchlejšie čas a môžete spoločne skúsiť rôzne nové cviky určené nie len pre jednotlivcov, ale aj pre dvojice.



Ako sa motivujete k cvičeniu Vy? Pomáha Vám aj odev, ktorý máte počas cvičenia na sebe? Kde hľadáte inšpiráciu na cvičenie?



27 comments

  1. Já myslím,že je důležité najít někoho, kdo do toho půjde s tebou. U mě by to byl třeba bratra, chodím do fitka ob den a já bych teď trošku zhubnout potřebovala, ale mám malý mimčo :D to by se beze mě neobešlo

    V3ronika life

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pokiaľ nemáš čas chodiť do fitka stále, no chceš v cvičení pokračovať, skús si nájsť rôzne tipy cvikov, ktoré sa dajú robiť počas rôznych aktivít doma, napríklad dať si niekoľko drepov počas toho, ako varíš nejaké chutné jedlo :)

      Delete
  2. Mojim dôvodom na cvičenie je celulitída...je to trocha paradox lebo som štíhla ale moju celulitídu na nohách aj tak mám čiže moje cvičenie zahŕňa 6 cvikov na zadok a nohy, iné partie zatiaľ necvičím :D Aaa strašne ma namotivuje pekné oblečenie, hudba a prostredie kde cvičím :D Ja viem asi nie najlepší motivátor ale na mňa zaberá :D

    Lumi z Recenzie-Kozmetiky

    ReplyDelete
    Replies
    1. Úplne s tebou súhlasím, aj prostredie, v ktorom cvičíš alebo len ľudia, ktorí ťa počas cvičenia obklopujú vedia ovplyvniť celý ten proces cvičenia :) Pokiaľ ťa niečo vie motivovať k tomu, aby si niečo robila, vždy je to pre teba dobré, kľúčové je práve to, nájsť si to svoje :)

      Delete
  3. Krásny článok, dokonalé spracovanie! ♥

    C a n d y G r a n t

    ReplyDelete
  4. Veľmi pekný článok. Mňa k cvičeniu najviac motivuje, že chcem byť zdravý a vitálny človek. Určite to ovplyvňuje aj IG a bodygoals ale to je až druhotné.
     xxAlexandra MS ALWAYS LATE

    ReplyDelete
  5. Jsem zvyklá sportovat od malička, takže mi to nepřijde jako nic zvláštního :) článek je velmi pěkný a děkuju za tip na sportovní oblečko ☺️

    ReplyDelete
  6. Přesně ty fotky mi taky dost pomáhají. V mobilu mám staženou aplikací a podle ní se snažím pravidelně cvičit. :-)
    welcometomyworld

    ReplyDelete
  7. Ja za prvotný hýbateľ považujem pevnú vôľu, lebo tá je podľa mňa základom každého kroku v živote, o cvičení nehovoriac. Inak mobilnú appku používam tiež a cvičím doma v izbe alebo na intráku, lebo mám rada svoje súkromie a asi by som sa v posilke aj trošku hanbila. :D

    Sabi z blogu Beautiful savage

    ReplyDelete
  8. Moc pěkně napsaný článek se skvělými tipy :) Já cvičím s přítelem, takže to jde snadněji :).

    TheBlondieTale

    ReplyDelete
  9. Jo motivace ke cvičení, to mně dělá neustály problém :D ale tipy, co jsi zde naspala, opravdu pomáhají :) zvlášť pak ty motivační obrázky nbeo oblečení :)

    Maris Novotná

    ReplyDelete
  10. Veľmi pekný článok a krásny blog, veľmi sa mi páči to spracovanie. :)

    Rebelliouslily

    ReplyDelete
  11. I love this post! Eve tho i workout a lot i still sometimes have hard time getting up so i can go fora run or similar. I love pictures from we heart it but you should check out Pinterest, they have perfect pics which motivated me a lot!
    Also, if my workout clothes looks good it just motivates me in some way. And, as you said in the last part of your post, i tried exercising with my friend and it makes it so easier and funnier. ♥
    My blog
    New post

    ReplyDelete
  12. Mně k tomu pomáhá ještě dovolená, která se blíží obrovskou rychlostí!:D

    Somethingbykate

    ReplyDelete
    Replies
    1. Áno, aj to môže byť istá motivácia :)

      Delete
  13. Mně tahle inspirace nikdy nepomohla, prostě se nemůžu dokopat, ale je to nejspíš kvůli tomu, že moc nepřibírám :D Možná se tohle všechno zlomí, až na tom budu fakt špatně. Každopádně na obrázcích to vždycky vypadá tak hezky :)

    TheWayByA

    ReplyDelete
  14. Čo ja veľmi obľubujem aj keď nie som vo fitku je to, že aj napriek tomu ja stále cvičím nejak v robote. Máme veľa schodov tak miesto jedného väčšinou beriem dva až tri :) Takže sa snažím mať pohyb aj keď to cez iné dni nie je možné :)

    Klaudia Duranova BLOG  / check my IG

    ReplyDelete
  15. Pěkné tipy! :)
    Mě motivuje ke cvičení asi to, že jsem zvykla vždy něco dělat :) a miluju ten úžasný pocit po cvičení:)

    Shard of Dreams

    ReplyDelete
  16. Mě teda také pomáhá oblečení jako motivace :) Cca před měsícem jsme spolu s přítelem cvičili couple workout a bylo to boží! Vzájemně jsme se motivovali a užili si to :) Teď jak jsou ale tepla mám problém se dokopat ke cvičení :/ Ty 30°C nejsou nic pro mě. Teda aspoň co se týče sportu :)

    WantBeFitM

    ReplyDelete

Instagram

FRENCHSTYLE. Theme by STS.