AKO BOJUJEM S AKNÉ? | I.


To, že mám problémy s pleťou som už spomínala vo viacerých článkoch. Mám zmiešanú a problematickú pleť ku ktorej samozrejme patria nedokonalosti. Snažím sa s akné bojovať, no nie vždy to je ľahké. Je toľko faktorov, ktoré jeho vznik ovplyvňujú a keďže som sa už za ten čas, čo ho mám, niečo o ňom naučila a pomerne dosť toho vyskúšala, rozhodla som sa s vami podeliť o zopár tipov, ako práve ja bojujem s akné. Keďže je veľa čo povedať, toto bude prvý z troch či štyroch článkov, ktorý je zameraný práve na kozmetiku a starostlivosť o problematickú pleť.


KOZMETIKA A STAROSTLIVOSŤ


RUTINNÉ ČISTENIE PLETI

Čistenie pleti je základ a práve to môže mať veľký vplyv na vznik a vývoj akné. Myslím, že každý by si mal urobiť nejaké zhrnutie produktov, ktoré budú tvoriť jeho pravidelnú rutinu a nebude ich každý deň obmieňať. Vyskúšala som už veľa kozmetických značiek, no vždy som mala základné produkty, ktoré práve tu moju čistiacu rutinu tvorili. Čistiť pleť by sme si mali 2x denne - a to ráno a večer a o to sa aj snažím. 

Ktoré produkty tvoria moju rutinu čistenia pleti?

RANNÁ RUTINA

  • čistiaci gél - ktorý je najlepší na zmiešanú a mastnú pleť. Gélom sa snažím pleť čistiť ráno aj večer (po odlíčení). Väčšinou na to používam buď prsty, alebo masážny čistiaci tampónik od Ebelin, ktorý pleť nie len výborne a do hĺbky vyčistí, ale ju aj krásne prekrví, čo môže dopomôcť zníženiu akné a lepšej cirkulácií krvi.
  • krém - hydratácia je veľmi dôležitá a vybrať ten správny krém je niekedy naozaj ťažké. Mne veľmi vyhovujú krémy práve na gélovej báze, ktoré sa rýchlo vstrebú a nezanechajú mastný filter. Taktiež uprednostňujem krémy určené práve na zmatnenie pleti alebo na akné.
  • termálna voda - pokiaľ mám tú možnosť, ráno si na pleť streknem aj termálnu vodu od Avène, ktorá pleť upokojí a príjemne osvieži.
  • ružová voda - ružová voda je taktiež skvelá na akýkoľvek typ pleti. Používam ju buď ráno po čistení alebo počas dňa.

VEČERNÁ RUTINA

  • micelárna voda - na odlíčenie som si zvykla používať micelárnu vodu, ktorá mi vyhovuje oveľa viac ako odličovacie mlieka či obyčajné vody na odlíčenie. K pleti je jemná a pritom výborne odlíči aj vodeodolný make-up. Pri micelárnej vode najradšej používam 100% bavlnenné kozmetické tampóny. Na odlíčenie okrem micelárky občas použijem aj odličovacie obrúsky na zmiešanú a problematickú pleť.
  • čistiaci gél alebo peeling
  • maska, krém
  • doplnková starostlivosť na akné (náplasti, krém,...)
Samozrejme nie každý deň sa skladá zo všetkých produktov, no medzi úplný základ patrí čistiaci gél, krém, micelárka a niečo na akné.

Na čo si pri starostlivosti o pleť dávať pozor?!

  1. Po umývaní tváre je veľmi dôležité, do čoho si ju utriete. Keďže sa v uterákoch držia baktérie, odporúča sa mať zvlášť uterák na tvár, ktorý by mal byť 100% bavlny a najlepšie bielej farby. Vhodné sú aj obyčajné obrúsky, ktorými pleť jemne osušíte alebo klasická textilná plienka, ktorá sa dá ľahko udržať čistá. 
  2. Na minimum obmedzte chytanie tváre špinavými rukami a taktiež vytláčanie vyrážok či čiernych bodiek, aby ste si póry ešte viac nezaniesli a neupchali.
  3. Ak pleť odličujete s tampónmi, nemali by obsahovať nič iné, ako 100% bavlnu.

S.O.S. PRODUKTY, KTORÉ NAOZAJ POMÁHAJÚ

Výskyt akné nie je pre nikoho príjemná záležitosť a vždy sa ho snažíme čo najrýchlejšie zbaviť. Každého láka si ho ihneď vytlačiť skôr, ako by sme mali, len nech tam na druhý deň nie je a práve potom sa aj z malej vyrážky stane veľká hrča, ktorá namiesto plánovaných 2 dní na tvári ostane ďalší týždeň. Niekomu sa však akné na pleti drží dlhšie ako týždeň a nie je to len jedna malá vyrážka.

Vyskúšala som veľa produktov určených na zbavenie a stiahnutie akné, takže som sa rozhodla, že vám dám zopár tipov, čo vám pomôže práve v takejto situácii:

  • Himalaya - krém - krém je určený na kožné problémy a s akné si vie taktiež poradiť. Do rána vyrážku vysuší a stiahne.
  • TeaTree olej - určite ho každý z vás pozná, no možno ste ho ešte nevyskúšali. Pred nedávnom som ho použila na akné prvýkrát a je to naozaj skvelá záchrana.
  • Hanus - ružová voda - ružová voda je určená práve nie len na hydratáciu a dodanie vitamínov, ale aj na upokojenie a hojenie pleti.
  • Avène - termálna voda - termálnu vodu som spomínala už vyššie a taktiež je vhodná na liečenie začervenanej pleti a zapálených vyrážok.
  • Balea - náplasti na akné - tieto náplasti som objavila len pred nedávnom, no som s nimi naozaj veľmi spokojná. Najlepšie je dať si ich večer na vyčistenú pleť a počas noci sa vám postarajú o vyrážky, ktoré je na druhý deň vidieť už oveľa menej.
  • Balea - bahenná maska - liečivé bahno je skvelé na zapálené akné a stiahnutie vyrážok.
  • Garnier - Pure 3v1 - môj veľmi obľúbený produkt, po ktorom vidíte ihneď prvé výsledky menšieho výskytu akné a aj čistejšiu pleť od čiernych bodiek.
Pri tvorbe akné hrajú veľkú rolu aj čierne bodky, o ktoré sa treba starať rovnako. Medzi moje obľúbené masky práve na tieto nedokonalosti ClearSkin Pore Penetrating Face Mask a ClearSkin Professional Peel-off Face Mask od Avon.

DOPLNKY NA ČISTENIE A STAROSTLIVOSŤ O PLEŤ


Čistenie a starostlivosť o pleť nie je len o produktoch, ktoré používate, ale aj o doplnkoch, ktoré by mali tvoriť vašu beauty rutinu. Skvelými z nich sú napríklad...

  • tvárová sauna vám krásne otvorí póry a pleť tak pripraví na ďalšie čistenie. Okrem toho ju môžete použiť aj na relax pridaním rôznych esenciálnych olejov alebo počas chrípky naparovaním. Pokiaľ nechcete do sauny investovať, výbornou náhradou je aj obyčajné naparovanie nad hrncom. 
  • vyrážky a čierne bodky by sa mali vytláčať len minimálne a práve na to slúži špeciálny nástrojček, ktorý je prispôsobený tak, aby nepoškodil póry a nezaniesol ich ešte viac. Taktiež sa skvelo udržuje čistý a bez baktérii. 
  • pri čistení pleti sú skvelými pomocníkmi rôzne rotačné elektrické čističe s kefkou, ktoré vám pleť naozaj do hĺbky vyčistia. Skvelou alternatívou je aj masážny tampónik s gumenými štetinkami, ktorý vám zaručí skoro rovnaký efekt. Ja osobne som s ním veľmi spokojná a naozaj je pri jeho používaní vidieť redukciu čiernych bodiek. 
  • posledným tipom sú konjakové špongie, ktoré sú vhodné na priame čistenie pleti. Stačí si na ne dať len čistiaci gél. Tieto špongiové sú na prírodnej báze, môžu obsahovať aj rôzne prospešné exktrakty a ľahko sa udržujú čisté.

ODPORÚČANÁ KOZMETIKA


1. Clinique 3 Step Combination to Oily Skin 2. Bioderma Sébium Moussant 3. Garnier Micellar Water for Sensitive Skin 4. Balea Soft&Clear Patches 5. La Roche Posay Effaclar Gel 6. Bioderma Sébium H20 7. Lush Mask of Magnaminty 8. Garnier Pure Active 3in1 9. La Roche Posay Effaclar Micellar Water 10. Oriflame Love Nature Tea Tree Oil 11. Avène Thermal Water 12. Hanus Rose Water 13. Avon ClearSkin Pore Penetrating Face Mask 14. Oriflame Love Nature Tea Tree Face Cream 15. Avon ClearSkin Professional Peel-off Face Mask 16. Himalaya Multipurpose Cream

7 comments

  1. Masky od Avonu jsou také jednou z mých top věcí na akné, kromě toho mě baví ještě Kiehl's, ta je sice trochu dražší, ale dokáže na pleti zázraky. Co jsem ještě nezkoušela jsou konjakové houbičky, které věčně v DM nikdy nejsou když tam jdu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja som mala tiež problém ju v DM zohnať, no nakoniec som si jednu kúpila :) Masky od Avonu sú u mňa stálice a aj napriek tomu, že tú rutinnú kozmetiku na pleť mením, po týchto maskách vždy veľmi rada siahnem, keď potrebujem

      Delete
  2. Článek musím pochválit. Myslím, že mnoha slečnám které bojují s akné pomůže! :-) Já s akné díky bohu nikdy něják zvlášť nebojovala, ale i přesto některé produkty ve tvém článku znám.. :-)

    ReplyDelete
  3. Výborné tipy :) Takéto články čítam veľmi rada, pretože sama mám problematickú pleť a rada sa dozviem niečo nové :)

    ReplyDelete
  4. Toto jsou super tipy :) Některé jsem znala, ale dozvěděla jsem se i spoustu nového...a i to doporučení kosmetiky je fajn :) O pleť se poslední dobou začínám starat hodně, tak se to hodí :) Dřív jsem ji měla celkem v pohodě-i když vždy asi mírně problematickou, ale poslední dobou se mi to bohužel zhoršilo :/ :)

    ReplyDelete
  5. Já s akné taky mívám problémy, ale třeba ty Balea náplasti mi vůbec nepomohly. Zjistila jsem, že mně pomáhá čistě jenom naprosto zdravá strava - hlavně žádné sladké, málo mléčných produktů a bílé mouky. Akorát je to těžký - hlavně to sladký - když člověk trpí záchvatovitým přejídáním :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zmena stravy je taktiež v tomto prípade kľúčová, ale kto neodolá sladkému, haha! :)

      Delete

Instagram

FRENCHSTYLE. Theme by STS.