BEAUTIFUL & HEALTHY HAIR

Dnes tu mám pre vás nový beauty článok a tentokrát to je zopár tipov, ako na krásne a zdravé vlasy. Myslím, že každá z nás túži po nádherných dlhých a hustých vlasoch, ktoré očaria a budú plné života. Niekedy nás od nich delí len pár krokov, takže dúfam, že vám následujúce tipy pomôžu a článok sa vám budú páčiť!

TIPY PRE KRÁSNE A ZDRAVÉ VLASY

  1. Vlasy neumývajte príliš často, aby ste z nich nezmyli ochranný maz, ktorý ich vyživuje. Pokiaľ však máte potrebu umývať si ich každý deň, nezabudnite použiť šetrný a jemný šampón a taktiež kondicionér či olejček na končeky vlasov.
  2. Používajte šampóny a vlasovú kozmetiku bez obsahu sulfátu, pretože práve ten vlasy poškodzuje najviac.
  3. Aby sa vám vlasy počas noci nezamotávali a nelámali, pred spaním si ich prečešte. Skvelým tipom je aj spávať so zapletenými vlasmi a tak sa budú menej poškodzovať.
  4. Pokožku hlavy by ste si mali každý deň masírovať, pretože ju tým skvelo prekrvíte a tak vám vlasy budú rásť rýchlejšie a budú zdravšie.
  5. Vyhnite sa používaniu féna na vysúšanie vlasov. Ten ich zbytočne poškodzuje a vlasy sú suché. Taktiež obmedzte používanie žehličiek na minimum, prípadne nezabudnite na heat-protection prípravky.
  6. Vlasy by ste nemali česať, keď sú ešte mokré
  7. S mokrými vlasmi by ste nemali ísť spať.
  8. Vyhnite sa zbytočnému stresu, pretože aj ten ovplyvňuje rast a kvalitu vlasov.
  9. Vlasy chráňte pred slnečným žiarením rôznymi prípravkami, ktoré sú na to určené. Rovnako tak by ste mali prispôsobiť starostlivosť aj počas zimy.

STAROSTLIVOSŤ

STRIHANIE A PODSTRIHÁVANIE
Základom zdravých a hustých vlasov je aj ich pravidelné strihanie. Viem, že pokiaľ máte dlhé vlasy, je ťažké dávať si ich strihať, no najmä dlhé vlasy sú citlivé a ľahko sa poškodia. Na podstrihnutie by ste mali chodiť raz do mesiaca, avšak podľa mňa stačí aj raz za 3 mesiace. Vždy to závisí od kvality vlasov a od ich poškodenia.

FARBENIE
V dnešnej dobe má farbené vlasy už naozaj skoro každý, no málokto na farbenie navštívi kaderníčku, čo nie vždy dobre dopadne a vlasy neskutočne trpia. Pokiaľ sa rozhodnete pre farbenie, určite doma neexperimentujte a radšej choďte do profesionálneho kaderníctva, kde to nerobia prvýkrát. Na výber majú oveľa lepšie, kvalitnejšie a hlavne šetrnejšie produkty. Veľakrát však pri domácich farbeniach dochádza k spáleniu vlasov, čo som osobne zažila aj ja a nie je to príjemné. Potom buď ostáva vlasy aj tak ostrihať, alebo použiť kvalitnú kozmetiku, ktorá to dá do poriadku. Avšak s následným ďalším farbením je už trošku väčší problém.

KOZMETIKA
Myslím, že kvalitná vlasová kozmetika zahrá naozaj veľkú rolu v tom, mať krásne a zdravé vlasy. Každá z nás by mala mať akúsi rutinu, na ktorú si vlasy zvyknú a bude im prospešná. Ja si vlasy musím umývať každý deň a áno viem, že sa tým vlasy oveľa viac poškodzujú, ako keby si ich umývam 3x do týždňa, no verte mi, že pokiaľ viete, akú kozmetiku použiť a máte dobrú kvalitu vlasov, nepoškodíte ich. Ja na vlasy rada používam šampón, kondicionér alebo masky a rôzne olejčeky na suché končeky. 

Vlasová kozmetika by sa nemala veľmi obmieňať, aby vám nevznikli lupiny, no samozrejme raz za čas je dobré ju zmeniť. Aby sa vám nestalo, že budete mať vlasy aj po umytí mastné, nezabudnite si vlasy umyť šampónom 2x. Poriadnu masku by ste svojím vlasom mali dopriať aspoň raz za dva týždneVyhnite sa kozmetike, ktorá obsahuje sulfáty parabény a skôr sa obzrite za prírodnou kozmetikou.

STRAVA

Základom pre lesklé a pevné vlasy je aj strava. Práve tá poriadne ovplyvní nie len kvalitu či rast vlasov, ale aj ich lesk, pružnosť a pevnosť. Do svojho jedálnička zaraďte bielkoviny, ktoré sa nachádzajú najmä v kuracích či morčacích prsiach, vo fazuli či v šošovici. Pre vlasy sú dôležité aj omega 3-mastné kyseliny, ktoré sa nachádzajú predovšetkým v rybách -  v lososovi, v ustriciach, v chia a ľanových semienkach. Nezabúdajte ani na konzumáciu listovej zeleniny ako je špenát či brokolica. Vajíčka a sladké zemiaky sú taktiež pre vlasy prospešné. Čo sa týka ovocia, skvelými sú citróny, pomaranče a jahody. Sušené hrozienka, datle a kukurica taktiež napomáhajú krásnym a zdravým vlasom. Na záver určite treba spomenúť olivy, arašidy či slnečnicový olej.

DOMÁCE RECEPTY

VÝŽIVNÝ ZÁBAL NA VLASY   
Rozbijeme 1-2 vajcia, pridáme 1 šálku mlieka 
a dve lyžice olivového oleja. Odšťavíme polovičku citróna a nalejeme ho do misky so zmesou. Všetky suroviny dobre premiešame.

Zábal vmasírujeme do pokožky hlavy až ku končekom vlasov. Následne ho necháme pôsobiť 15 minút, umyjeme vlažnou vodou a použijeme 
šampón na vlasy, aby boli vlasy naozaj čisté.






PIVNÝ OPLACH
Pokiaľ potrebujete zlepšiť kvalitu vlasov,
vyskúšajte pivo, ktoré im dodá potrebný objem.

Oplach pripravíte z polovice šálky piva, čajovej
lyžičky slnečnicového oleja a jedného vajíčka.
Dajte na umyté vlasy a nechajte pôsobiť 15 minút. 










JABLČNÝ OCOT PRE LESK
Pre lesk a rast vlasov vyskúšajte jablčný ocot. 2-3 polievkové lyžice zrieďte so šálkou vody a opláchnite tým umyté vlasy.











SOĽ A OLIVOVÝ OLEJ
Pokiaľ bojujete s lupinami, vyskúšajte zmiešať 2 polievkové lyžice soli s polievkovou lyžicou oleja a túto zmes použite ako peeling vlasovej pokožky.














BANÁNOVÁ MASKA NA KONČEKY
Ak potrebujete posilniť vlasy a vyživiť rozštiepené
končeky, vyskúšajte masku z banánu. Roztlačte zrelý banán, pridajte k nemu zopár kvapiek mandľového oleja a nechajte pôsobiť 15 minút. 













AVOKÁDOVÁ MASKA
Pre oslabené vlasy vyskúšajte masku z avokáda, slnečnicového oleja a citrónovej šťavy, ktorá vlasy poriadne vyživí. Zmiešajte spolu jedno zrelé avokádo, 2 polievkové lyžice slnečnicového oleja a 2 čajové lyžičky citrónovej šťavy. Naneste na vlhké vlasy a nechajte pôsobiť 15 minút.











MLIEČNA MASKA
Na mliečnu masku budete potrebovať lyžicu medu a pohár plnotučného mlieka. Zmes vmasírujte do vlasov a nechajte pôsobiť 15 minút. Zmyte šetrným šampónom.














KÁVOVÁ MASKA
Vďaka káve, ktorá obsahuje mnoho antioxidantov, kávová maska prebudí vlasovú pokožku a podporí rast vlasov. Masku pripravíte z použitej mletej kávy, ktorá vám zároveň poslúži aj ako peeling.















ŠALVIOVÁ KÚRA
Šalvia je známa tým, že reguluje tvorbu mazu   vlasovej pokožky a posilňuje vlasové korienky. Stačí si zaliať listy šalvie horúcou vodou, po 3 minútach sceďte a nechajte vychladnúť. Tento oplach pomaly lejte na pokožku a vmasírujte.









Ako sa vy staráte o vlasy? Koľkokrát do týždňa si ich umývate? Používate aj nejaké domáce recepty?

5 comments

  1. Super rady! :-) Určitě se podle některých budu řidit! Protože moje vlasy teď poslední dobou dostávaly zabrat! :/ díky za tipy

    ReplyDelete
  2. Domácí recepty vypadají super, ráda je někdy vyzkouším :) Já jsem zase četla že právě se zapletenými vlasy by se spát nemělo, že se tak lámou nejvíce, tak nevím :D většinou rad se jinak řídím, ale hlavu musím mýt obden jelikož mám jemné a rychle se mastící vlasy :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Podľa mňa to najmä záleží od toho, ako moc si vlasy utiahneš, aké gumičky máš a ako si cop urobíš, každopádne ja taktiež občas spávam v cope a nevidím nijaké zmeny k horšiemu či väčšiu lámavosť :)

      Delete

Instagram

FRENCHSTYLE. Theme by STS.