ALL ABOUT OILY & COMBINATE SKIN

Dnes som si pre vás pripravila článok, ktorý bude plný tipov a trikov, ale aj rôznych základných vecí, ktoré by sa mali dodržiavať, pokiaľ máte mastnú alebo zmiešanú pleť. Ja sama mám tento typ pleti a vždy mi padne vhod, ak sa dozviem niečo nové alebo nájdem rôzne tipy, ktoré mojej pleti pomôžu. Dúfam, že tento článok obohatí vaše poznatky o takomto type pleti a pokiaľ ho máte, pomôže vám. Prajem príjemné čítanie!


TEST TYPU PLETI

Úplným základom je určiť typ pleti. Veľmi jednoduchým a rýchlym testom behom pár minút uvidíte, ako sa vaša pleť bude chovať a tak jednoducho rozoznáte citlivú a suchú pleť od tej mastnej. Stačí vám len umyť si tvár vo vode bez žiadnych gélov a inej kozmetiky a jemne osušiť uterákom. Po pár minútach uvidíte, akým typom je práve vaša pleť.

suché miesta, napnutá pleť, prípadné začervenania = suchá a citlivá pleť
lesk na T-zóne (čelo, nos, brada, líca), prípadne lesk spolu so suchými miestami = mastná a zmiešaná pleť
pleť bez zmien = normálna pleť

Samozrejme existujú aj rôzne kombinácie všetkých typov, takže časť pleti môže byť mastná, no aj prechodne citlivá. Okrem týchto znakov jednoducho rozpoznáte typ pleti podľa toho, či máte čierne bodky a rozšírené póry alebo je vaša pleť na nejaké látky citlivejšia. Citlivá pleť môže byť však aj mastná, no myslím, že väčšina rozozná svoj typ ihneď.

ZÁKLADNÁ STAROSTLIVOSŤ

Základná kozmetika

Pokiaľ chcete mať čistú a zdravú pleť, čistenie by malo byť 2x denne - ráno a večer a to pri každom type pleti. Ranné čistenie by malo byť šetrnejšie a netreba to veľmi preháňať, avšak treba sa zbaviť všetkého zlého, čo naša pleť za noc "vylúčila". Večer si už môžete dopriať viac masiek, peelingov a aj väčšiu vrstvu krému, pretože cez noc pleť všetko oveľa lepšie vstrebe, ako počas dňa. 

Medzi základnú kozmetiku na čistenie mastnej/zmiešanej pleti určite patrí čistiaci gél, zmatňujúce tonikum a krém na gélovej báze. Zloženie by malo byť ľahké a najmä na gélovejšej báze, ktorá je vhodnejšia pre tento typ pleti. Čo sa týka odličovania, ja osobne uprednostňujem micelárky, no každému vyhovuje niečo iné, avšak odličovače s obsahom oleja používajte len na oči. Bezalkoholová kozmetika je lepšia, aj keď alkohol občas môže trošku mastnú pleť presušiť, no následkom toho je však premastenie.

Určite siahnite po kozmetike, ktorá obsahuje výťažky z Aloe Vera, Tea Tree či iľov a kyseliny salicylovej.

S.O.S. PRODUKTY

Pokiaľ máte mastnú alebo zmiešanú pleť, nedokonalosti a vyrážky sú na dennom poriadku. Okrem toho je pleť mastná a to nás počas dňa poriadne potrápi najmä pri väčšom potení. Existuje však zopár zázrakov, ktoré našej pleti ihneď pomôžu a sú takými malými s.o.s. vecičkami. Čo mať teda po ruke pokiaľ máte mastnú a zmiešanú pleť?

TeaTree olej - TeaTree olej je malým zázrakom, ktorý som na pleť vyskúšala pred nedávnom po prvý raz. Keďže ma dezinfekčné a sťahujúce účinky, je skvelým produktom na akné a nedokonalosti tohto typu pleti. Je na vás, či vyskúšate samotný olejček alebo siahnete po tyčinkách s výťažkom TeaTree.

Papieriky na mastnú pleť - mastná pleť a jej lesk vie poriadne pokaziť počas dňa náladu. Vyskúšajte však papieriky určené priamo na pohltenie všetkej mastnoty, ktoré pleť ihneď zmatnia. Určite nesmú chýbať v žiadnej kabelke!

Hĺbkové čistenie a zanesené póry - okrem základných produktov, ktoré by mali tvoriť čistiacu rutinu nesmú chýbať ani produkty, ktoré im pomôžu. Nezabúdajte ani na masky a peelingy, ktoré sa o vaše póry postarajú poriadne do hĺbky.

Termálna a ružová voda - dvaja záchranci, ktorí sú veľmi prospešní pre všetky typy pleti. Termálna voda hojivé účinky a tak pomôže ukľudniť a začať proces hojenia vyrážok. Okrem toho je skvelá aj na osvieženie pleti počas leta. Ružová voda pleť pekne vypne, rozžiari a taktiež jej dodá veľa vitamínov.

Domáce recepty - niekedy je super vyskúšať aj domáce recepty na masky či peelingy, ktoré môžu byť pre pleť oveľa šetrnejšie. Viete, čo presne obsahujú a v akom množstve a všetko je na prírodnej báze. Veľakrát sa v kozmetike nachádza len veľmi malé množstvo výťažkov z rastlín a tak je oveľa väčšia šanca, že práve domáce recepty vám pomôžu viac.

STAROSTLIVOSŤ

Okrem produktov, s ktorými sa o pleť budeme starať musíme myslieť aj na všetky ostatné doplnky, ktoré nám môžu byť nápomocné. Väčšinou to sú rôzne "nástroje", ktoré slúžia ako doplnková starostlivosť o pleť. Čo určite stojí za vyskúšanie?

Tampón s umelými štetinkami - tento pogumovaný tampón je skvelý najmä na hĺbkové čistenie pleti a ako peeling. Štetinky pleť krásne vyčistia a prekrvia. Udržiavanie jeho čistoty je jednoduché a vďaka tomu, že je gumený, ostáva ľahko sterilný. Stačí ho pred a po použití nechať pod horúcou tečúcou vodou.

Elektrický čistič - ďalšou skvelou voľbou je aj elektrický čistič s umelými štetinkami, ktorý rotačnými pohybmi pleť dokáže veľmi dobre vyčistiť. Nevýhodou však je, že pokiaľ s ním budete na pleť tlačiť, môže ublížiť pórom. Čistenie samotného prístroja je trošku nepraktické, no dá sa aj tak udržať bez baktérií.

Naparovač - naparovač je vhodný nie len keď ste chorý, ale aj na otvorenie pórov. Jednoducho ho nahradí aj naparovanie nad teplou vodou alebo kúpeľ, po ktorom sa vám póry taktiež otvoria.

Prírodné hubky - takéto hubky sú najlepšie pri čistení pleti, pretože sú väčšinou na prírodnej báze. Udržujú sa jednoducho sterilné a pre pleť sú prospešné.

Nástroj na vyrážky - o ňom ste už určite počuli. Je to najlepší spôsob ako zaobchádzať s vyrážkami a čiernymi bodkami, pokiaľ si ich práve potrebujete vytlačiť. Jednoducho sa dezinfikuje a nepoškodíte si póry.

Čo vám odporúčam ja, je na tvár používať samostatný uterák, najlepšie z bavlny. Pokiaľ na odlíčenie používate odličovacie tampóny, siahnite len po takých, ktoré obsahujú 100% bavlnu. Mne polyester len podporoval tvorbu akné a nedokonalostí. Obmedzte aj chytanie tváre rukami, pretože si zbytočne zanesiete póry.

Profesionálne čistenie

Niekedy si však sami nevieme rady a tak využijeme profesionálne čistenie kozmetičkou. Ja sama som už na ošetrení pleti u kozmetičky bola, no musím povedať, že akné a nedokonalosti mi po tejto procedúre len viac vynikli. Každá kozmetička však používa a ponúka vám tú svoju kozmetiku, ktorá vám však vôbec nemusí sadnúť. Návšteva kozmetičky je tak pre každého individuálna, no najlepšie sa vám postará o vytlačenie čiernych bodiek či akné. Čistenie u kozmetičky by malo byť raz za 30 dní.

Návšteva kožného lekára

Každý z nás určite vie, že existuje veľa foriem akné. Je treba rozoznať, či ide o ľahkú alebo ťažšiu formu akné, ktorú je už ťažké dostať pod kontrolu bez špeciálnej kozmetiky či liekov. Ak teda patríte k tým, ktorí majú horšiu pleť a to nie len zopár vyrážok na čele, určite dajte aj na názor odborníka, ktorý vám môže pomôcť viac a stanoviť tak vhodnejšiu liečbu.

STRAVA

Strava je ďalšou vecou, ktorá môže vývoj a chovanie pleti ovplyvniť. Sami môžete vidieť, po akom typu jedla alebo pri ktorej konkrétnej surovine sa vaša pleť zhorší alebo naopak zlepší. Na čo si teda dávať pozor a čo do stravy zas pridať?

Jednoznačne sa treba vyhnúť mastným a tučným jedlám, pozor si dávajte na cukor, pečivo, karbohydráty, mliečne výrobky, sóju, čokoládu a alkohol.

Pre pleť je prospešný grep, mandle, hrozno, slnečnicové semienka a rôzne druhy orechov, špenát, hnedá ryža, ryby, fenikel, uhorka, strukoviny a samozrejme dostatočný príjem tekutín - hydratácia.

Nie však všetko, čo je zlé musí byť pre vašu pleť naozaj zlým a dobré naozaj dobrým. U každého môže mať pleť na rôzne potraviny inú reakciu a tak si treba už odsledovať, ktoré potraviny vám na pleť robia dobré a ktoré nie.

DEKORATÍVNA KOZMETIKA

"Menej je niekedy viac." a práve týmto by sme sa mali držať nie len pri čistení a starostlivosti o našu pleť, ale najmä pri používaní dekoratívnej kozmetiky. Veľa make-upu pleť zbytočne zaťaží a upchá vám póry. Najlepšie je nepoužívať make-up vôbec, no niekedy sa to nedá a práve vtedy treba skonštatovať, či je to akné, ktoré zmizne po pár dňoch alebo ide o závažnejšiu formu.

1. Báza pod make-up
Pokiaľ chcete pleť udržať matnú o niečo dlhšie, určite použite podkladovú bázu na mastnú pleť. Okrem toho pleť pripraví na nanesenie make-upu a póry zminimalizuje, avšak občas ich môže ona samotná upchať. 

2. Make-up alebo BB cream
Myslím, že bez rozdielu na to, ktorý z nich použijete, oba póry upchávajú a pleť zaťažujú. V prvom rade vyberajte taký, ktorý nebude mať príliš agresívne zloženie a uprednostnite ľahšiu konzistenciu. Keďže máte mastnú alebo zmiešanú pleť, siahnite po produktoch na to určených. Môžete tiež vyskúšať krycie krémy z lekárne, ktoré sú pre pleť lepšie.

3. Korekor
Korektorom väčšinou ešte viac zakrývame to, čo nechceme, aby bolo vidieť. To znamená ďalšie vrstvy na vyše. Preto si radšej vyberte korektor s vysokým krytím. Okrem obyčajných korektorov ste už určite videli aj rôzne farebné, ktoré vám pomôžu s následným krytím.

4. Púder
Púder je väčšinou nezbytnosťou, no málokedy skutočne splní účinok a tak sa hneď po pár hodinách lesknete. Pri púdri popozerajte po nejakých recenziach, aby ste siahli po kvalitnejšom a pleť zbytočne aj tu ešte viac nezaťažovali.

5. Fixačný sprej
Fixačný sprej je taktiež super nie len pre udržanie krásnho looku po celý deň, ale aj na zmatnenie a jeho predĺženie.



Aký typ pleti máte vy? Poznáte nejaké tipy na mastnú a zmiešanú pleť? Čo používate na čistenie pleti?





1 comment

  1. Vcelku pekné zhrnutie i keď až tak veľa nového mi to neprinieslo, avšak ja beauty scénu sledujem už dlhšie takže to bude asi dôvod. Moja pleť je mastná, no časom sa to už zlepšuje, niektoré miesta mám suché hlavne čelo. A čo sa týka čistenia pleti, ja preferujem mydlá, zdajú sa mi k pleti šetrnejšie a majú lepší efekt, akné sa mi tvoriť vďaka mydlám už úplne prestalo. A zo stravy ešte podľa mňa pleti dosť škodí káva, vidím to aj na iných ženách, ktoré pijú kávu. Ich pleť je zanesená hoci priamo akné nemusia mať.

    ReplyDelete

Instagram

FRENCHSTYLE. Theme by STS.